Vés al contingut

Així es paralitza un desnonament.

27 Juny 2011

Per aturar un desnonament es donen cita a la porteria del bloc centenars de persones. Són veïns, familiars o gent que es veu per primera vegada. Quan arriba la comissió judicial, li expliquen que no es podrà realitzar el desnonament. Ho fan sense xuleria, invocant el dret a l’habitatge. La comissió està formada comunament per  un procurador del banc, un agent judicial, un manyà, i la policia – en diverses proporcions-, després de comprovar que, en efecte, no es pot realitzar el desnonament, llegeix el que ha de llegir. Un portaveu dels concentrats llegeix, al seu torn, els textos legals en què es recolzen per a la seva acció: l’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans, l’article 11 del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, i l’article 47 de la Constitució. Les accions contra els desnonaments han augmentat des del 15-M.

 Quan la comissió marxa, ha conegut el nom i el rostre dels desnonats i la seva cultura sobre els drets. I ha vist, com tots els presents, la violència econòmica implícita de l’assumpte i com en pocs metres quadrats han xocat dues concepcions de la democràcia, dues concepcions del mateix sistema. La comissió tornarà. Però s’ha produït un moment màgic de poder ciutadà enfront d’una problemàtica abandonada per la llei i la política. Hi ha persones plorant, abraçades. Tothom somriu i crida: “Sí es pot!”.

Des del 15-M aquests actes han anat en augment, així com la seva participació ciutadana. A Barcelona i la seva àrea han estat una desena els desnonaments aturats. Són accions sense precedents propers. Uns poden ser les accions ciutadanes a Chicago i Nova York en la dècada dels anys 30 del segle pasat contra els desnonaments, organitzades pel Partit Comunista dels Estats Units. Consistien en reunions espontànies per tornar a pujar a un pis els estris que l’autoritat havia fet baixar. L’altre, més proper geogràficament, és la vaga de lloguers organitzada per la CNT a Barcelona en la mateixa dècada. Tot el barri boicotejava un desnonament. Si l’inquilí se li tallaven els serveis, treballadors de la CNT els tornaven a connectar. Però, en l’actualitat, l’aparentment potent moviment no té un partit comunista ni un sindicat anarquista darrere. És fruit de l’associació ciutadana. Molt horitzontal, com moltes de les propostes que han anat trobant i dibuixant el Moviment 15-M. Les convocatòries per paralitzar desnonaments parteixen de la web de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. La Plataforma és una associació de ciutadans fundada el 2009 a Barcelona per afectats i per activistes del dret a l’habitatge. Quant notifiquen una convocatòria, multitud de ciutadans la retuitean. El dia indicat, a l’adreça indicada, hi ha prou persones com per impedir pacíficament el desnonament d’una família. Es reuneixen en assemblea cada 15 dies. El seu eix és la denúncia del caràcter exòtic a Europa de la Llei Hipotecària espanyola, que possibilita que en un 99% dels casos de desnonament, el banc acabi adquirint l’habitatge pel 50% del seu taxació, de manera que les famílies desnonades queden de per vida endeutades amb el banc que els arrabassa la casa i excloses econòmicament. El 2010, la plataforma va portar al Congrés una modificació de la llei en la qual es proposava la dació de l’habitatge com a fórmula de pagament al banc. El canvi no va tirar endavant a causa de l’abstenció de PP i al vot negatiu del PSOE. Recentment, la plataforma ha iniciat la gestió d’una Iniciativa Legislativa Popular sobre això. Des de 2007 s’han produït prop de 500.000 desnonaments. El dramatisme de la situació sembla no estar en l’agenda política, però sí en l’agenda d’una ciutadania sensible a aquest tipus de mobilitzacions. “Des del 15-M”, explica Lucía Delgado, membre de la plataforma, “hem vist com s’han fundat més plataformes com la nostra en tot l’Estat, i com cada vegada més ciutadans van als actes contra els desnonaments”. Guillem Martínez -El País.16/06/2011

Anuncis

From → General

Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: